Hvordan skal jeg fodre vores nye hundehvalp?

Vores hvalpe kommer hjem til deres nye familier, når de er omkring 10 uger gamle.
Indtil da, har de gået sammen med kuldsøskende, deres mor og far, samt vores andre hunde.

Hvalpenes tid her hos os

Vi begynder at fodre hvalpenes mor med hvalpefoder (Royal Canin Mini Starter Mother and Baby Dog) ca. 3 uger før vi forventer at hvalpene bliver født.

På den måde får moderen ekstra energi i den sidste del af drægtigheden fra et proteinholdigt hvalpefoder. Når hvalpene bliver født og skal die, vil modermælken også indeholde de vitaminer og mineraler som hvalpefoderet indeholder. Det hvalpefoder som hvalpene senere skal fodres med.

En nyfødt hundehvalp dier hos sin mor så snart den er født.
Efter 3-4 uger, vil hvalpene begynde at spise hvalpefoderet opblødt i varmt vand.

Når først hvalpene begynder at spise hvalpefoderet, vil de i mindre grad have brug for at die hos deres mor – men fortsætter gerne hvis de kan komme af sted med det.
Når hvalpene som 10 uger gamle, flytter ud til deres nye familier, kan de helt klare sig uden næring fra deres mor.

På hvert trin i hvalpens fysiske udvikling vil fødevarer, den spiser, påvirke, hvor stærk, sund og glad den bliver som en voksen hund. Det kan føles kompliceret at vide nøjagtigt, hvor, hvornår og hvordan man fodrer sin hvalp, men her er nogle enkle råd, der hjælper dig med at give den den bedst mulige start.


Hvilket hvalpefoder skal hvalpen spise?

Det hvalpefoder som hvalpene fodre op på i perioden til de er 10 uger gamle – er, som opdrættere, vores valg.
Vi vælger omhyggeligt hvalpefoder, som vi ud fra vores tidligere erfaringer ved, giver hvalpene den helt rigtige vækst i det første leveår.
Det er en god ide at i, som hvalpekøbere, i en periode, fortsætter med at fodre hvalpen med det hvalpefoder, den er vant til at spise, hvorefter i kan begynde at iblande foder efter jeres valg.
Vi vil typisk give et overgangsfoder med, beregnet til juniorer, som et forslag til hvad i kan vælge. Der findes et væld af forskellige typer hundemad, og vi vil ikke anbefale noget frem for andet, men anbefale, at i vælger foder beregnet til små racer, og undgår alle produkter indeholdende hvede, da mange hunde reagerer allergisk på gluten.
Her hos os sammensætter vi en kost bestående af ca. 50 % vådfoder (Little Wolf of Wilderness) og 50 % tørfoder. På den måde sikrer vi, at også de kræsne hunde får nok at spise.


Hvor ofte skal jeg fodre min hvalp?
Hunde kan generelt have følsomme fordøjelsessystemer, der ikke reagerer godt på at blive overbelastet af for meget eller helt ny mad. Når du fodrer din hvalp, er det bedre at opdele dagens ration i mindre, hyppige måltider for at undgå pres på fordøjelsen. Her er en enkel guide:

  • Fravænning: fire måltider om dagen
  • Op til fire måneder: tre måltider om dagen
  • Fra fire til ti måneder: to måltider om dagen


Hvor meget mad skal jeg give min hvalp?

Se fabrikantens anvisninger på indpakningen som en rettesnor, men det er mindst lige så vigtigt at kigge på hvalpen.
Hvordan ser den ud? Er den for tynd eller for tyk? … og justere mængden af mad efter dette.

Vær ikke alt for bange, hvis din hvalp ikke spiser al den mad, du giver den ved måltiderne; dens appetit varierer naturligvis, og når den får regelmæssige måltider vil den være i stand til at tilfredsstille sin sult næste gang.

På grund af de hurtige vækstfaser, som hvalpe oplever, har de brug for en mad, der har højere energitæthed end en voksen hund. Dog ved hvalpe ikke, hvordan de skal regulere deres fødeindtag, så det er vigtigt at have kontrol med portionerne og undgå for store fedtaflejringer.


Hvad er den bedste made at give min hund mad på?

Når hundehvalpen flytter ind hos sin nye familie, er det en god ide at fodre den tre gange dagligt. Det kan eksempelvis være kl. 7:00, kl. 12:00 og igen kl. 18:00.

En del hvalpeejere fodrer deres hvalp senere på aftenen end kl 18:00

– og det er der bestemt heller ikke er noget forkert i.

Vores erfaring er dog, at jo tidligere hvalpen fodres om aftenen, desto hurtigere kan den klare hele natten uden at skulle ud – eller for den sags skyld – have et lille “uheld” indenfor.

Skab en rutine og hold dig til den. Foder hvalpen på de samme tidspunkter, på samme sted og brug den samme skål, så den forstår nøjagtigt hvornår og hvor måltiderne er. Den har ikke brug for variation i dens kost på samme måde som mennesker har, så hold dig til den samme mad hver gang.

Når du skifter til et andet foder – for eksempel når hvalpen går fra at være en hvalp til junior, og fra junior til en voksen hund – bør det ske over en uge eller deromkring ved at blande lidt af det nye foder i det gamle og gradvist øge procentdelen af ny mad.

Når du har sat din hvalps skål ned til den, lugter den og snuser til maden for at teste dens temperatur. Når den er begyndt at spise, skal du sørge for at holde øje med den for at sikre dens sikkerhed, men stå ikke over den, mens den spiser, da det i nogle tilfælde kan forårsage beskyttende, aggressiv opførsel.

Lad skålen stå i 15 til 20 minutter, og fjern den derefter, selvom der stadig er mad, der ikke er spist; dette vil hjælpe dem med at lære, at den skal spise, når du har besluttet det. Du skal også fodre din hvalp efter at du har spist, eller på et helt andet tidspunkt, for at demonstrere husstandens hierarki.

At give din hvalpe levninger eller rester fra din egen mad kan resultere i dårlig opførsel, da det forvirrer deres rutine, og kan meget nemt resultere i tiggeri.


Vand
Sørg altid for, at der er masser af vand til rådighed, og skift det regelmæssigt.
Et tørfoder udvides langsomt i hvalpens mavesæk. Derfor er det vigtigt at hvalpen ALTID har adgang til frisk vand.


Godbidder
Hav specielle bløde godbidder til belønning ved træning.
Vi bruger Apha Spirit Multiprotein og Vitakraft Beef-Stick – hundene elsker dem.